Омогућава Blogger.
петак, 9. јануар 2015.

Masonski znaci u temeljima - Tokom uređenja spomen - kompleksa na Čegru otkriveni misteriozni simboli - Piramida sa pet očiju i Davidova zvezda

Knjiga "Čegarski bol" u izdanju Narodnog muzeja, autora Selomira Markovića Seleta iz Niša, zainteresovala je javnost nekim do sada nepoznatim detaljima. Sele je, inače, čovek koji sa svojom porodicom već 16 godina brine o istorijskom kompleksu na Čegru i sam finansira većinu popravki.

- JKP "Mediana" je po nalogu Skupštine grada uređivala spomen- kompleks i tom prilikom su pronađeni razni simboli ugrađeni u temelje kule i postolja za topove - kaže Selomir Marković. U poslednje vreme, dodaje, interesovanje posetilaca za njih je veliko, naročito je interesantno odakle oni ovde, od kada potiču kao i zašto su tu uopšte i postavljeni. Kako ih niko do sada nije zvanično proučavao, teško je dati odgovor .
Na južnom postolju i južnoj strani ugrađena je guska, simbol migracije i selidbe. Na istom postolju sa zapadne strane nalazi se nekoliko simbola. Prvi je simbol masona, drugi je Davidova zvezda. Na temelju od spomenika, do severnog postolja, Davidova zvezda sa očima predstavljala bi jevrejski, masonski simbol, mišljenje je stručnjaka koji su Markoviću pomagali oko bar delimičnog tumačenja ovih simbola.


- Na zapadnom delu nalazi se simbol koji je bez keramičkih ploča pa nema objašnjenja, dok simbol koji je takođe na zapadu, predstavlja kravu sa mačem u telu i simbolizuje zlo. Pretpostavlja se da je postavljen kako se zlo ne bi više ponavljalo na ovim prostorima. Na severnoj strani je piramida sa pet očiju, takođe masonski simbol, ali sva preciznija tumačenja ostavljam stručnjacima koji dobro poznaju ovu materiju- kaže sagovornik "Glasa".
Okolina Čegra je prepuna arheoloških nalazišta, pa se zapadno od Čegra nalazi brdo Vinik, severozapadno Humska čuka (zaobljeno brdo), inače lokalitet iz doba neolita. Čitava okolina je okružena spomenicima za koje su vezane razne legende. Od crkava i manastira do "Devojačkog kamena" sa koga su nekada mlade Srpkinje skakale u ponor i tako radije odabrale smrt umesto udaju za Turčina.
Kako je ovaj prostor još uvek samo delimično istražen, mnoga "iznenađenja" tek čekaju da ugledaju svetlost d
Skupoceni venci
U posedu spomen-kompleksa na Čegru se nalaze i skupoceni venci od srebra, rad najboljih predratnih majstora, dar kralja Aleksandra Prvog i njegove vojske. Zbog obijanja prostorija, ovekve dragocenosti su sklonjene u trezor jer je samo jedno od ovih remek-dela, procenjeno na preko milion evra i mogu se videti samo sa velikim obezbeđenjem.
ana, tvrdi Marković.

M. Žerajić - Glas Javnosti


0 comments:

Постави коментар

Претражи овај блог

Пратиоци

Ознаке