Омогућава Blogger.
недеља, 1. фебруар 2015.

Сибирска тврђава

На први поглед изгледа као античка тврђава намењена за одбрану од непријатеља. Међутим, неки сматрају да је овај објекат ипак подигнут за неке мистичне намере

Sibir tvrđava
Фото: гдехоросхо.ру


Стручњаци су и даље подељени када је у питању мистериозна грађевина Пор Бажин, стара 1.300 година која се налази на острву на средини језера у Сибиру.
На први поглед изгледа као древна тврђава намењена за одбрану од непријатеља. Међутим, неки сматрају да је овај објекат ипак подигнут за неке мистичне намере, а можда је чак била и летња палата или манастир. Неки пак спекулишу да је у питању астрономска опсерваторија.
Шта год да је, након више од века од како је откривена, археолози и даље не знају тајне Пор Бажина, ко га је саградио и зашто.
Сматра се да је саграђена 757 године, а ова грађевина је фасцинирала и фрустирала бројне експерте још када је откивена у области Тува у Русији, на острву на сред језера Тере-Хол.
Први пут је истраживана 1891. године, а касније су спровођена мања истраживања у периоду од 1957. до 1963. године. Тек 2007. године су почела озбиљнија истраживања овог мистериозног места.
Археолози су пронашли плоче од глине са отисцима људских стопала, избледеле цртеже залепљене на зидовима, огромне капије и фрагменте изгорелог дрвета. Међутим, ништа од овога није помогло да се открије зашто је ова грађевина подигнута.

Фото: гдехоросхо.ру
Пор Бажин, што у буквалном преводу значи “кућа од глине”, упркос великој старости успео је да задржи велике делове своје структуре, који су помогли истраживачима да направе 3Д модел ове грађевине.
Шта ви мислите, која је била сврха овог објекта?



0 comments:

Постави коментар

Претражи овај блог

Пратиоци

Ознаке