Омогућава Blogger.
четвртак, 9. март 2023.

Put u kosmos (I)

 Uvod

Ako rezimiramo svemirsko-prostorni osvajački napredak naše civilizacije, možemo samo zaključiti da smo veoma zaostali, spori i veoma neuspešni.

Prvi let na Mesec (ako ga je bilo) sa iskrcavanjem ljudske posade bio je 1969 godine (zanemarićemo teorije zavere) i to je praktično krajnji domet pravog ljudskog osvajanja. Ako na primer prihvatimo da je  pronalazak točka (4500-3300 PNE) prvi izum koji vodi našu postojeću civilizaciju u dalje napredovanje u istraživanjima, koje je dovelo do osvajanja Meseca (ovde obraćam pažnju isključivo na fizičko prisustvo ljudske rase), koji je udaljen 384.401km u proseku, i ako uzmemo u obzir da je obim naše planete 40.075km (uzimamo kao razdaljinu koju je civilizovani čovek morao preći radi saznanja o svojoj planeti), onda ispada da je u vremenskom periodu od približno 6500 godina , ljudska rasa za potrebe istraživanja napredovala-istražila-osvojila oko  430000km razdaljine, odnosno 66 km dnevno, preciznije 2,75km/sat (brzo hodanje prosečnog čoveka je oko 5,5km/sat). Znači napredujemo „peške pa i sporije“, narodski rečeno, ili preciznije, ako uzmemo u obzir veličinu neistraženog prostora, kosmosa koji nas okružuje : „stojimo u mestu!!!“.





 Šta je razlog tome?

 Pre svega kompletna tehnologija da nazovemo „naprednog kretanja“ (postizanje velikih brzina, potrebnih za savladavanje zemljine gravitacije-PRVA I DRUGA KOSMIČKA BRZINA) sastoji se od motora sa tečnim gorivom, odnosno stvara potisak (akcija i reakcija) sagorevanjem, što je za potrebe osvajanja kosmosa vrlo primitivno, prljavo, a usled toga i štetno po sveukupnu okolinu. Sa „nekoliko“ izleta do Meseca, Marsa i Zemljine orbite,  već smo nepovratno otpacima ovih misija zatrpali orbitu rodne planete (kao da nam je malo što smo samu planetu doveli do skorog uništenja) .

 

Zašto?

 Naravno, prvo pitanje u rešavanju ovog problema je ZAŠTO? Koji su razlozi za ovo presporo (NE)napredovanje u osvajanju prostora oko nas?

Претражи овај блог

Пратиоци

Ознаке